5. Happy New Year!

Ik wens jou, beste Chinafietser-lezer, alle goeds voor 2016!

Mijn 2016 duurt inmiddels alweer zeven uren langer dan dat van de meesten van jullie. Maar die uren lever ik weer in als ik (over héél lang pas, geloof ik) terugvlieg naar Nederland.
Er is me hier in China trouwens geen enkel oudjaar- of nieuwjaars- uiting of -ritueel opgevallen, afgezien van hier en daar een obligate Engelstalige nieuwjaarswens zoals de titel van dit stukje, en dan uitsluitend als reclamemiddel (vergeten te fotograferen, maar je mist er niet veel aan).

Logisch ook allemaal: nieuwjaar valt hier dit jaar op en vanaf 8 februari. Nieuwjaar is in China en omstreken het belangrijkste feest van het jaar en is het ‘lentefeest’. Het wordt normaalgesproken gevierd op (én de twee weken ná) de dag van de tweede nieuwe maan ná de winter-zonnewende, dus zo’n 4 tot 8 weken na plm. 21 december. Weet je dat ook weer (ik heb het zojuist ook maar uit Wikipedia geplukt trouwens…).
Wat je hier nu wel vrij veel ziet is kerst-uitingen. In Nederland is dat vanaf 3e kerstdag absoluut not-done, maar hier vindt men die Amerikaansachtige uitingen gewoon wel modern en leuk en zit er verder voor verreweg de meeste Chinezen geen enkele rituele betekenis aan dat hele ‘Christmas’.

Als begeleiding bij deze nieuwjaarswens tref je onderstaand dus een paar Kerstplaatjes (gisteren en eergisteren gekiekt).
image

image

image

image

image

  1. marian stokx

    Hoi Henk, en hier is het intussen ook 2016 geworden. Spectaculaire belevenis voor ’t eerst naar de Duindorpse palletverbranding, die elk jaar hoger wordt want wedstrijd met de Scheveningers die strijden om de hoogste…, wezen kijken… een aanrader voor de grensovergang met 2017 als je dan toevallig weer niet in China bent. Een heel mooi en gezond 2016 voor jou en geniet van je belevenissen daar in het verre China. Ben benieuwd naar je komende verhalen. Liefs Marian

    Like