15. Zondag biddag

Nu wist ik het zeker. Hainan móest wel een (super)groot waddeneiland zijn.

.
image

Ik trof hier een geweldig mooi vrijliggend bosfietspad van donkerrood asfalt! Totdat ik deze veehoeder met zijn kudde tegenkwam op het fietspad. Want zulke koeien hebben ze niet op Texel.
.
.

image

Een hard bestaan, wereldwijd overal anders en hetzelfde. Beroepsvisserij.
image

.

image
.

image

.
.

image

Vismanmeditatie. Overal hetzelfde.
.
.

image

Plastic strandstilleven. Schoonheid.
.
.

image

Katoenen windstilleven. Willen we toch mooier vinden dan plastic.
.
.

image

Handel.
.
.

image

De gebouwen aan de horizon van dit plaatje zijn accommodaties van het Boao Forum voor Azië (BFA). Dat forum van politici, beleidsmakers en wetenschappers komt jaarlijks in april bijeen in kustplaats Boao. Alle mooie plekken van de stad zijn in beslag genomen door de superprestigieuze vergadercentra en verblijfresorts van dit forum. Gisteren fietste ik op aanwijzing van Googlemaps naar hotel Boao Hot Spring, een luxe oord dat ik voor een off-season bodemprijs vooruit had geboekt via booking.com. Ik moest wel een kwartier wachten bij de receptie, een enorme drukte van dertigers in zwarte pakken en een enkele dertigster in fleuriger pak. Best een druk hotel, zo vond ik nog, voor off-season. Toen ik dan eindelijk aan de beurt was bleek dat de google-aanwijzing niet had geklopt… ik had staan wachten in de rij van een conferentieoord, tussen de inschrijvers voor een bijeenkomst zoals die hier natuurlijk zoveel gehouden worden buiten de grote april-BFA. Men bood aan om mij even naar het hotel te begeleiden, dus fietste ik nog een kilometer achter een pittig snel rijdend soort golfkarretje aan.
.
.

image

‘Parasolletje mee. En mijn mooie roze pakje aan, mijn gouden tas mee, en oh ja, mijn nieuwe pumps aan. Ben er helemaal klaar voor, het strand!’
.
.

image

Hier zie je mijn voeten die bijna zijn omgeven door het territoriale water van de Zuidelijke Chinese Zee. Ik heb er nooit bij stilgestaan dat het zeewater aan mijn (ons) eigen Haagse strand natuurlijk ook ‘territoriaal’ is. Maar die territorialiteit van het water van deze Chinese zee is echt wel een dingetje. Illustratief daarvoor is het fotootje dat ik maakte van de Zuid Chinese Zee in de atlas van Hainan, die ik voor 9 yuen (ruim een euro) bij de boekwinkel in Haikou kocht. Hainan is het lichtgroene eiland, linksboven in het plaatje. Hainan is even groot als tweederde van Nederland, even ter oriëntatie (de Zuid Chinese zee is trouwens ruim vijf maal zo groot als de Haagse Zee, ik bedoel, de Noordzee). Het plaatje staat verder vol met Chinese karakters die (ook) ik volstrekt niet kan lezen. Maar dat is helemaal niet interessant. Het spannende aan dit plaatje zijn de goed zichtbare zwarte streepjes met steeds een puntje. Je hoeft echt geen Chinees-karakter-kaartlegenda te raadplegen om te begrijpen wat hiermee wordt bedoeld: dit is de territoriale grens zoals China vindt dat het is. Die hele Zuid Chinese Zee is Chinees domein, zo stelt China. Dat doet China op grond van het feit dat ze vinden dat ook al die eilandengroepen in deze zee Chinees domein zijn. Deze zee is strategisch van groot belang voor China, maar evengoed voor de andere omliggende landen Taiwan, Vietnam, de Philipijnen, Maleisië, Brunei, Indonesië, Thailand, Cambodja. Er zit veel redelijk makkelijk bereikbare olie onder de bodem, en door deze zee lopen natuurlijk enorm drukbelangrijke vaarroutes voor olie uit Arabië en voor spullen naar Europa en Amerika. Ik heb ook een afdrukje van Googlemaps bijgevoegd zodat je kunt beter kunt zien waar de landen liggen die last (kunnen) hebben van China’s territoriumdrift: zij lopen die zee-olie mis, en ze mogen niet zomaar door de zee varen, alleen met toestemming van China. Maar het land dat zich het meest druk maakt over de territoriale rechten in de Zuid Chinese Zee ligt twee maal zo ver van deze zee als van ons land: de VS. Zij erkennen de zeegrens van China niet en varen dus om te provoceren af en toe met een oorlogsboot door de Zuid Chinese Zee. Waarom, zo vraag ik mij dan af: waarom? En hoe zit het eigenlijk met het ‘frame’ zoals we dat in Nederland ook altijd maar aannemen, dat China de territoriumdrifteling is? Voelen die Zuid-West-Aziatische landen dat zelf ook echt zo zwaar, of stimuleert de VS dit frame vooral bij het deel van hen waar ze nog invloed op hebben? Tot zover deze bespiegeling naar aanleiding van mijn voeten bijna in de zee. Ik ben er in geweest, met mijn voeten, en dat is volkomen legitiem. Ik heb een visum voor China, dus ik zou zelfs de hele Zuid Chinese Zee mogen bezwemmen. Van China dan.
.

image
.

image

.
.

image

In de ontbijtzaal van dit hotel hebben alle tafels een bordje met een nummer. Allemaal nummer acht. Iedereen kan hier gelukkig ontbijten.
.

image

Van het slapen in dit hotel wordt ook iedereen gelukkig trouwens. Alle kamernummers beginnen met een 8. Dit is kamer 19 op verdieping 3.
.
.

image

De mooiste schrijfplek ooit.
.
.

image
.
.
.

Leven is bidden.

 1. hunfeld

  Heerlijk sfeertje getroffen! Tsja en staan we allemaal niet te wachten in een verkeerde rij, vraag ik mezelf wel eens af. Wat voor zaken spelen zich af in die chique zakenoorden vraag je je dan wel af. Gaat duidelijk beter met je!

  Like

 2. Ton Bakker

  Hoi Henk, ben je met de boot overgestoken van Beihai naar Hainan?Je komt op Hainan aan in Haikou,en vandaar kun je met bus of trein naar Hainan Dao. Dat moet een hele mooie trip zijn.Voor Guangdong en Guanxi is Beihai wat Zandvoort voor Noord-Holland is.Terwijl de inwoners van Hainan op vakantie naar Beihai gaan…lol. http://www.rome2rio.com/s/Beihai/Hainan-Dao.Op de fiets van Beihai naar Nanning is meer bergbeklimmen..

  Like

 3. Wim

  Genoten van de heerlijke sfeerplaatjes. Zoveel te zien. ✌️

  En vergeet niet op tijd te smeren 😀😉

  Like

 4. Ron Batten

  Je vraagt waarom de VS door de Zuidchinese zee vaart, kennelijk zonder enig redelijk doel. Dat doel zit hem in het internationaal recht. Ze doen het met opzet zonder Chinese toestemming om te voorkomen dat ze een recht evrwerken (de estoppel doctrine). Daarnaast natuurlijk om hun ASEAN bondgenoten te ondersteunen.

  Like