Niet naar China en niet op de fiets!

Een maand verlof reserveerde ik, met als doel om deze zomer weer in China te gaan fietsen. Maar er gebeurde iets ongebruikelijks: ik kreeg maar geen zin. Toen ik me dat echt realiseerde bedacht ik: maar het hóeft niet!

Dat was een bevrijdende gewaarwording. Ik ga dus níet naar China en ik ga níet fietsen.

Drukte rond een aanstaande verhuizing is een oorzaak dat ik liever wat rustigers wil doen deze zomer. Ik ga begin 2017 ‘nul-op-de-meter’- wonen, ‘groen’. Aan de Mient in Den Haag: de ‘Groene Mient’, zo heet ons project. Met een collectief van 33 huishoudens zijn we zelf opdrachtgever voor de bouw van onze woningen. Heel leuk. En veel vrijetijds-werk, drukte en gedoe. Daarom deze zomer voor mij geen drukke doe-het-zelf- Chinafiets-reis. In plaats daarvan neem ik deel aan een voorgeprogrammeerde groepsreis (níet fietsen!) naar een land waar ik al lang nieuwsgierig naar ben: India. Vandaag, zaterdag 16/7, vertrek ik.

Ik ben van plan om ook tijdens deze reis af en toe wat te schrijven over mijn indrukken en ervaringen. Voorstelbaar is wel dat mijn schrijfbehoefte minder groot zal zijn dan tijdens China-solo-fietsreizen. Reizen in eenpersoons gezelschap is immers bewust gezocht isolement. Zoete eenzaamheid. Dan vind ik het heerlijk om dagelijks een vast ritme van fietsen en schrijven te hebben. Of ik gedurende zo’n India-groepsreis dagelijks wil schrijven weet ik nu nog niet en zal de tijd uitwijzen.

Ik ben trouwens niet de enige die soms fietst in – en schrijft vanuit China. Twee fiets-gezelschappen zijn (los van elkaar) de afgelopen week van start gegaan in Shanghai. Ik attendeer je op hun blogs:

 

Hartelijke groet van Henk Lindner, Chinafietser (maar nu even niet)

 1. Gita

  Jeetje Henk, wat verfrissend. Niet China – niet fietsen.
  In India zul je ongetwijfeld veel inspiratie opdoen. Van rust kan ik dat niet met zekerheid zeggen. Twee keer was ik daar, en daaromheen, en wel voor 6 maanden beide keren. Ik ben gek op India, en ben heel benieuwd hoe jij het zult ervaren en wat je gaat meemaken / waar de buschauffeur je heen brengt ;).
  Misschien komen we elkaar tegen op Schiphol, vandaag ga ik met drie kinderen naar Indonesië. Een reis van 30 dagen, met als middelpunt het begraven van de urn met as van mijn lieve oudoom, in het familiegraf op Ambon. Daaromheen gaan we naar Papua, en besluiten met een relaxt verblijf op Bali.
  Heel veel plezier en tot daarna!
  Hartegroet van Gita

  Like

 2. Hans

  Dag Henk,

  Heel verstandig. Je hebt genoeg drukte aan je hoofd met de bouw van je nieuwe woning. Je zult ontdekken dat India een zeer exotisch en fascinerend land (subcontinent) is. Veel plezier.

  Groet, Hans

  Like

 3. hunfeld

  Hé mooi man India, een shock van arm en rijk tegelijk ervaren.

  Leuk te horen hoe het je vergaat.

  Veel plezier, en leuk als je iets schrijft.

  Liefs Paulien

  >

  Like

 4. Bob Lodder

  ha die Henk, verstandig besluit om niet naar China te gaan! En India is zeker ook een fascinerend land. Ben benieuwd naar welk deel je gaat en kijk uit naar je berichten. Wij gaan eind van het jaar weer. hartelijke groet, boblod

  Like